Google als startpagina

Google is veruit de populairste zoekmachine. Dit is niet altijd zo geweest, enkele tientallen jaren geleden waren andere zoekmachines erg populair. Maar Google heeft door slimme marketing en door voortdurend de zoekmachine te verbeteren en door te ontwikkelen in rap tempo de markt veroverd. Tegenwoordig is Google de absolute marktleider als het om zoeken op het internet gaat. “Googelen” is zelfs als werkwoord opgenomen in de Van Dale, het officiële woordenboek van de Nederlandse Taal. Iedereen snapt wat je bedoelt als je zegt “ik heb dat gegoogeld” of “als je het niet kunt vinden dan moet je het gewoon even googelen”. Google-als-startpagina heeft ook bijna iedereen op zijn laptop of telefoon. Want het is zo lekker makkelijk om bij het openen van de browser direct een zoekterm in te kunnen geven zonder dat je eerst Google moet opstarten.

Wat is het voordeel van Google-als-startpagina?

Heeft het nog meer voordelen als ik Google-als-startpagina instel? Ja, dat heeft het zeker. Want je kunt met Google niet alleen snel naar informatie zoeken op het internet. De zoekmachine biedt nog meer mogelijkheden. Je kunt Google koppelen aan een account. Veel mensen hebben al zo’n account. Bij voorbeeld omdat ze een Gmail mailadres hebben, of een kanaal op Youtube. Dit zijn namelijk ook diensten van Google. Als je inlogt met je Google account kun je deze websites ook allemaal via de zoekmachine gemakkelijk benaderen en er in zoeken. Je kunt dan met één klik naar je Gmail postbus, of je zoekt snel een video in Youtube. Ook zoeken op nieuws is heel makkelijk. Zoek je informatie over een bepaald nieuwsfeit, bij voorbeeld “Tweede Kamerverkiezingen” of “Formule 1” dan krijg je direct links te zien die verwijzen naar recent geposte nieuwsberichten over de door jou ingegeven zoekterm.

Google startpagina instellen

Google heeft verschillende diensten die je kunt gebruiken als je een Google account hebt. Je hoeft geen nieuw account aan te maken als je al een account hebt op Youtube, Google+ of Blogger. Anderzijds is het zo dat je door één keer in te loggen direct toegang hebt tot al deze diensten. Je kunt dus zonder dat je opnieuw hoeft in te loggen een filmpje op je Youtube kanaal zetten of email wilt lezen of versturen met Gmail. Heb je een Blog op het Google platform Blogger dan kun je ook daar meteen inloggen als je met je Google account al bent ingelogd op de computer. Dit wordt namelijk onthouden, als je één keer inlogt met je Google account dan hoef je ook dat niet steeds opnieuw in te voeren.

Google zoekmachine instellen

Wanneer mensen op het internet gaan om informatie te zoeken dan willen ze die ook snel vinden. De huidige generatie is “verwend”. Niet meer gewend aan bladeren in een encyclopedie of in de bibliotheek zoeken naar boeken met informatie. Alles wat je wilt weten, lezen, eten of kopen is snel en gemakkelijk te vinden op het internet. Voer simpelweg de zoekterm in van wat je zoekt of wilt weten en het wordt je op een presenteerblaadje aangeboden. Met Google-als-startpagina ben je dan nog een stukje sneller, want je zoekmachine staat direct voor je klaar zodra je de browser opent.

Google zoekfunctie

Wil je optimaal gebruik maken van de krachtige zoekmachine van Google dan is het zaak om slimme zoektermen in te voeren. Google is op zijn best als je korte en bondige steekwoorden ingeeft als zoekterm. Dus in plaats van “ik zoek een stukadoor in Sliedrecht” voer je als zoekterm “Stukadoor Sliedrecht” in. Slimme zoekmachines als Google hebben de websites waar je het adres van een stukadoor in Sliedrecht kunt vinden allang geïndexeerd. In een fractie van een seconde krijg je een overzicht gepresenteerd van relevante websites. Datzelfde geldt voor “recept nasi goreng” of “speelschema Ajax”. Hoe duidelijker je aangeeft wat je zoekt hoe gerichter Google je kan helpen met je zoekactie en des te kleiner is dus de kans dat je websites krijgt voorgeschoteld die niet de informatie bevatten die je zoekt.

Bewaart Google al mijn zoekinformatie?

Sommige mensen vinden het niet prettig dat Google veel informatie opslaat. Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook wel erg makkelijk als Google nadat je slechts enkele letters hebt ingetypt meteen je zoekterm aanvult omdat je deze al eerder hebt gebruikt. Bij het instellen van Google-als-startpagina versnel je het zoeken nog eens extra omdat je nadat je de browser hebt gestart direct je zoekterm kunt ingeven. Daarom hebben veel mensen Google als startpagina ingesteld in de browser. Ook op mobiele apparaten kun je Google als beginpagina kiezen als je de internetbrowser opent.

Hoe bepaalt Google welke pagina’s bovenaan staan?

Google houdt bij hoe populair bepaalde sites zijn aan de hand van het aantal “hits” dat een pagina heeft. Stel je bent op zoek naar een nieuwe spijkerbroek van een bepaald merk. Je voert de zoekterm van “merk” en “spijkerbroek” en vervolgens krijg je een aantal webwinkels te zien, want Google gaat er vanuit dat je deze broek zou willen kopen. De webwinkels die bovenaan staan zijn de winkels die het populairst zijn en waar de meeste mensen die ook op zoek waren naar diezelfde spijkerbroek op hebben geklikt. Natuurlijk staat het je vrij om niet de winkel bovenaan in de lijst te nemen. Sterker nog, het is juist verstandig om meerdere sites te bezoeken, zodat je de goedkoopste deal kunt vinden. Maar daar helpt Google je dus graag een handje bij.

Gebruik Google als Startpagina!

Wanneer je Google-als-startpagina instelt zal je merken dat je er snel aan gewend bent. Je browser openen en vervolgens meteen een zoekterm in kunnen voeren scheelt gewoon enorm veel tijd. Als je achter je laptop gaat zitten omdat je iets wilt kopen of ergens meer informatie over wilt raadplegen dan hoef je alleen nog maar de gewenste zoekterm in te geven om te vinden wat je zoekt. Google blijft de zoekmachine ook steeds verder ontwikkelen en verbeteren. De makers zitten niet stil en komen steeds weer met nieuwe snufjes om het de gebruikers nog makkelijker te maken.