Google instellen als zoekmachine

Moderne browsers hebben tegenwoordig een ingebouwde zoekmachine. Dat wil zeggen dat je automatisch suggesties krijgt als je een zoekterm invoert of een onjuist webadres. Voorheen kreeg je standaard een foutmelding als je een letter vergat of twee letters omdraaide in een webadres. Tegenwoordig zijn browsers zo slim dat ze snappen dat je een fout hebt gemaakt. Dus krijg je automatisch suggesties voor wat je waarschijnlijk bedoelde. Deze suggesties worden gegeven door de zoekmachine die aan de browser is gekoppeld.

Hoe doe ik dat, Google-instellen-als-zoekmachine?

Het instellen van de zoekmachine kun je instellen in de browser. Hiervoor ga je naar het menu en kies je “Opties”, “Instellingen” of een vergelijkbaar menu. Vervolgens kun je in de instellingen aangeven welke zoekmachine de browser moet gebruiken op het moment dat je een zoekterm ingeeft of een onjuiste URL van een website. Hierna krijg je direct suggesties op je zoekterm zonder dat je eerst naar de website van de zoekmachine hoeft te gaan. Google-instellen-als-zoekmachine heeft dus het voordeel dat je direct met Google kunt zoeken in je browser, zonder dat je eest www.google.nl invoert in je browser om naar de website van de zoekmachine te gaan.

Miljarden zoekopdrachten per dag

Een moderne zoekmachine verwerkt miljarden zoekopdrachten per dag. Google is bij voorbeeld beschikbaar in zo’n beetje alle talen die ter wereld in de moderne landen worden gesproken. In al deze talen worden zoektermen ingevoerd en deze moeten allemaal binnen fracties van seconden worden verwerkt. Behalve zeer krachtige servers die al deze verzoeken behandelen heeft Google ook heel slimme zoeksystemen uitgevonden. Google scant voortdurend zelf alle websites die zich op het internet bevinden. Een hele klus, maar computers zijn snel en geduldig en kunnen 24/7 werken zonder moe te worden. Google scant de inhoud van een website en indexeert deze. Door deze informatie op te slaan en te combineren met het aantal bezoekers op een website weet Google in veel gevallen welke website het populairst is in combinatie met de ingegeven zoekterm. En juist, die link krijg jij als eerste te zien als je ergens op zoekt. Grote kans dat Google direct in de roos schiet met het antwoord op je zoekvraag.

De zoekmachine helpt je om sneller te vinden wat je zoekt

Gebruik maken van een zoekmachine zorgt ervoor dat je sneller vindt waar je naar op zoek bent op het internet. Wil je bij voorbeeld een nieuwe televisie kopen van een bepaald merk en type, dan kun je dit ingeven in de zoekmachine. Je hoeft dan niet meer zelf diverse elektronicawinkels af te zoeken met het risico dat het door jou gewenste merk en type daar helemaal niet verkocht wordt. Je ziet meteen waar de TV die jij wilt hebben te koop wordt aangeboden en kunt zo veel sneller en gemakkelijker de prijzen en voorwaarden vergelijken zodat je razendsnel kunt beslissen waar je de nieuwe TV gaat kopen. Allemaal dankzij je zoekmachine. Google-instellen-als-zoekmachine heeft bovendien als voordeel dat je ook winkels te zien krijgt waar je zelf wellicht niet op was gekomen. Als je iemand vraagt winkels te noemen waar een bepaald product volgens hen wordt verkocht vergeten ze er altijd wel een aantal. En wie weet was dat nu net wel de winkel die het door jou gezochte artikel in de aanbieding heeft. Dat kan je een mooi bedrag schelen.

Personen zoeken met een zoekmachine

Je kunt ook direct via je browser naar personen zoeken als je een zoekmachine instelt. Voer je de naam van een persoon in dan krijg je direct online beschikbare foto’s van deze persoon te zien en daarnaast links naar informatie. Betreft het bij voorbeeld een bekende Nederlander dan heeft deze persoon wellicht een eigen website of een pagina in de online encyclopedie Wikipedia. Deze links krijg je dan meteen te zien. Zoek je een oude buurman of een schoolvriendin dan krijg je als je de naam invoert links te zien naar sociale media zoals Facebook en Twitter. Of pagina’s waar deze persoon bij voorbeeld een review heeft achtergelaten, mits dat natuurlijk onder zijn of haar echte naam is gebeurd. Zoek je iemand met een gangbare naam zoals Anna Jansen of Jan de Vries, dan is de kans natuurlijk wel groter dat je niet de juiste persoon vindt. Dan zal je meer kenmerken moeten ingeven zoals een woonplaats of geboortedatum.