Startpagina instellen Chrome

Een startpagina instellen in je browser heeft veel voordelen. Deze pagina is dan direct beschikbaar zodra je de browser opstart. Je hoeft de pagina dan niet eerst in de zoekbalk in te geven om he m te openen, je kunt meteen aan de slag. Bij bedrijven wordt vaak de website van het bedrijf als startpagina getoond, of de pagina van het intranet, een interne variant van het internet met informatie die alleen bedoeld is voor de medewerkers. De mogelijkheid om zelf een startpagina in te stellen is bij computers op bedrijven vaak uitgeschakeld. Deze computers functioneren niet zelfstandig maar draaien in een netwerk. De instellingen worden centraal geregeld. Maar als je je eigen computer of laptop gebruikt kun je zelf een startpagina in Chrome instellen.

Een startpagina instellen Chrome

Wil je een eigen startpagina instellen in Chrome, dan is dat heel simpel te regelen. Je opent de browser en gaat via het menu rechts bovenaan naar de optie “Instellingen”. Vervolgens opent er een scherm waar je, als je een Google account hebt en nog niet bent ingelogd, je inlog gegevens kunt invoeren. Maar ook zonder in te loggen kun je de instellingen wijzigen. Vink de optie “een specifieke pagina of een reeks pagina’s openen” aan. Klik nu op de optie Pagina’s instellen”. Vervolgens kom je in een keuzemenu waar je het startpagina’s instellen in Chrome kunt regelen. Hier kun je iedere gewenste pagina ingeven die je wilt zien zodra Chrome start. Het grote voordeel van Chrome is dat deze instellingen worden gekoppeld aan je Google account. Dus als je een nieuwe computer aanschaft en je installeert Chrome hierop, dan kun je inloggen met je accountgegevens en zal je zien dat eerdere instellingen zoals startpagina’s favorieten en dergelijke allemaal meteen weer zichtbaar zijn.

Functies Google Chrome

Je kunt met Chrome meer dan alleen maar browsen. Deze browser wint in rap tempo aan populariteit omdat het gebruik is gekoppeld aan je Google account. Hiermee kun je allerlei informatie “in de cloud” opslaan. Je kunt deze gegevens dan op ieder ander apparaat gebruiken waar je met je Google account inlogt. Gebruik je Chrome op een computer op een andere locatie en log je in met je eigen gegevens, dan heb je direct je favorieten, startpagina’s en ook opgeslagen wachtwoorden voor het inloggen op pagina’s bij de hand. Dit is natuurlijk reuze handig, maar pas wel op dat je op een openbare computer ook weer uitlogt als je klaar bent met surfen. Want anders kunnen bezoekers na jou gebruik maken van je gegevens en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op een openbare computer waar Chrome op draait niet in te loggen maar anoniem te surfen.

Welke pagina’s zijn handig om als startpagina in te stellen?

Je kunt iedere gewenste pagina als startpagina instellen. De pagina die bovenaan in het rijtje staat wordt geopend, de andere pagina’s staan in de balk met tabbladen bovenaan in het scherm en kun je dus meteen aanklikken. Je kunt als je de dag wilt starten met het laatste nieuws bijvoorbeeld een nieuwspagina als startpagina instellen. Of je kiest voor Facebook, Twitter of een ander social media platform zodat je meteen de laatste berichten en foto’s van je vrienden kunt scannen. Verder hebben veel mensen een pagina over het weer ingesteld als startpagina zodat ze meteen kunnen zien of ze die dag wel of geen paraplu moeten meenemen.

Google zoekmachine als startpagina

Je kunt ook Google instellen als zoekmachine, door deze als startpagina te gebruiken. Als je dan een zoekopdracht wilt geven kun je de zoekmachine zo aanklikken en je opdracht geven. Via de zoekmachine kun je vervolgens weer verder klikken naar de website van je keuze. Dit gaat een stuk sneller dan eerst de URL van de zoekmachine in te moeten voeren. Het startpagina instellen Chrome is daarom een goede manier om bepaalde handelingen tijdens het browsen te versnellen. Door gebruik te maken van de snelle online zoekmachine kun je met een paar klikken vinden wat je zoekt, of dat nu een vakantie naar Spanje is, een nieuwe koelkast of informatie over de presidentsverkiezingen in Amerika. Als je de juiste zoekterm invoert heb je de door jou gewenste informatie zo gevonden.

Startpagina’s wijzigen

Bij het instellen van startpagina’s in Chrome kun je natuurlijk ook wijzigingen aanbrengen. Als je na verloop van tijd een bepaalde pagina niet meer gebruikt kun je die eenvoudig verwijderen of vervangen door een andere pagina. Je gaat daarvoor weer naar het menu “Instellingen” en klikt op de optie “Pagina’s instellen”. Je kunt door met je muis over een ingestelde pagina te gaan op het kruisje klikken om deze te verwijderen. Vervolgens kun je desgewenst een nieuwe pagina toevoegen aan je startopties. Deze nieuwe pagina zal dan worden geopend vanaf de eerste keer dat je Chrome weer start.